Veien til drømmejobben

Med både fagbrev og studiekompetanse kan veien til drømmejobben være både rask og motiverende.

For mange kan det være vanskelig å bestemme seg for hva de skal jobbe med i fremtiden, men for 16 år gamle Thomas Evensen var det enkelt da han fikk vite at han kunne kombinere yrke og utdannelse gjennom YSK-løpet (Service og samferdsel, yrkes- og studiekompetanse, 4-årig). Nå går han første året ved Bleiker videregående skole og er veldig fornøyd med at han valgte YSK Service og samferdsel. Thomas ønsker å få nødvendig studiekompetanse, men har en drøm om å jobbe med herreklær.

- Jeg har alltid vært interessert i mote, og hadde et ønske om å jobbe for Varner-gruppen. Jeg fikk praksis hos Dressmann i Sandvika der jeg i løpet av studietiden skal innom både salg, markedsføring, økonomi og administrasjon. Drømmen er å jobbe med innkjøp og salg av klær og ikke minst følge med på nye trender, forteller 16-åringen.

Thomas valgte derfor YSK salgsfaget fordi det hørtes spennende ut å få være i jobb to dager i uken, noe som virket mer motiverende enn bare å sitte på skolebenken hele tiden. I tillegg får han både fagbrev og studiekompetanse på 4 år.

- Mandag starter vi med frokostmøte sammen med klassen der vi gjennomgår uken. Det er tre dager med fellesfag og programfag. Torsdag og fredag er jeg på jobb hos Dressmann. Her har jeg en fast kontaktperson som følger meg opp 100% sammen med programfaglærerne på skolen. Mye av vurderingene skjer her på jobben i samarbeid med skole og arbeidsgiver, forklarer Thomas.

Thomas har allerede lært mye det første halve året med YSK. Fokuset har vært på salg, kundebehandling, markedsføring og HMS både på skole og i praksis.

- Jeg tror mange elever kan trives på YSK, særlig fordi fagene blir mye mer relevant. Det er samtidig et krevende løp, så man bør ha en god arbeidsmoral og motivasjon for å jobbe. Våre lærere legger også til rette for at vi skal ha et godt sosialt miljø i klassen, noe vi virkelig har hos oss! Vi har også egen snapchat og instagramkonto der alle kan følge oss i vår hverdag. For meg er YSK-løpet den perfekte veien til "drømmejobben", avslutter Thomas.

Anne Ulleland
Kontaktlærer YSK Service og samferdsel